Biskut laktasi tentunya merupakan salah satu makanan yang paling menyedapkan buat ibu-ibu menyusu. Tambahan pula, ramuan yang digunakan sangat menyihatkan dan berupaya meningkatkan penghasilan susu badan anda.
Seperti yang anda tahu, bahan-bahan yang terkandung dalam biskut ini ialah bahan yang memacu penghasilan susu badan. Oat terutamanya kaya dengan zat besi yang penting untuk ibu hamil dan menyusu badan selain dikatakan paling efektif dan memberikan kesan hampir serta-merta dalam memperbanyakkan susu badan. Selain itu, buah-buahan kering juga sangat baik untuk dimakan ketika hamil dan menyusu.
Berikut merupakan senarai dan khasiat buah-buahan kering yang boleh digunakan secara kreatif dalam hidangan biskut anda.
• Prun
Ia amat kaya dengan serat, potassium dan antioksida.
• Kismis
Buah anggur yang telah dikeringkan ini merupakan sumber zat besi yang paling baik untuk tubuh. Kandungan seratnya sama ada yang larut ataupun tidak larut dapat membantu sistem penghadaman di samping bertindak mengurangkan kolesterol dalam badan.
• Ceri kering
Ia adalah cara paling enak untuk mendapatkan bekalan potassium dan vitamin A dalam diet anda.
• Kurma
Kurma merupakan antara buah yang mengandungi khasiat terbaik di dalam dunia. Kurma mampu memberikan anda potassium yang tinggi dengan kadar kalori yang paling minimum.
• Aprikot kering
Buah ini mengandungi zat besi, potassium, beta karotena dan serat yang sangat tinggi.
• Buah tin kering
Selain membekalkan serat yang banyak, buah tin juga mengandungi kalsium, besi, vitamin B6, vitamin E dan juga potassium
Biskut Laktasi sangat sesuai sebagai snek yang berkhasiat, ia juga amat mudah disediakan tanpa menggunakan ketuhar! Jom lihat cara penyediaannya.
Cara membuat Biskut Oat Pisang Sultana
Bahan-bahan utama:
• 3 cawan oat segera
• ½ cawan madu
• ½ cawan mentega rendah lemak
• Pisang
• ¼ cawan susu segar
• Kismis sultana (kismis hitam)
• 1 sudu teh esen vanila
• Secubit garam
Bahan-bahan sampingan (optional):
• Gula perang (secukup rasa)
• Buah-buahan kering lain seperti kurma, aprikot, dan buah tin (dried figs) yang dipotong halus.
• Cip coklat
• Sedikit serbuk kayu manis
• 2 sudu besar serbuk koko (jika suka)
Langkah-langkah membuatnya:
1. Lenyekkan pisang sehingga hancur atau separa hancur.
2. Masakkan mentega, madu, susu, dan garam di atas api. Setelah sebati, campurkan pisang yang telah dilenyek.
3. Padamkan api setelah semua bahan digaul rata.
4. Tambahkan oat ke dalam periuk tadi dan gaulkan dengan cepat sehingga sekata.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang dan mampatkan.
6. Sejukkan di dalam peti ais dan potongkan mengikut saiz hidangan yang anda gemari.
Selamat Mencuba…:)
1 comments :
As salam,
Info yang bagus utk ibu menyusu..
bleh jenguk blok sy untuk resepi laktasi yang lain..
http://ummimilkin.blogspot.my/
TQ
Post a Comment