KEK MARBLE WARISAN
Sumber: Majalah rasa
Enak dijadikan sajian makan petang bersama keluarga tercinta..
Bahan-bahan:
250gm mentega - saya hanya gunakan majerin
210 gula kastor
5 biji telur
1 sudu makan ovalette (saya kurangkan kepada 1 1/2 sudu teh)
230gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu serbuk koko
80ml susu segar
Cara memasak:
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu. Kemudian masukkan ovellate dan telur sedikit demi sedikit di ikuti dengan esen vanila. Teruskan memukul.
2. Seterusnya masukkan tepung dan susu segar secara berselang seli. Pukul lagi sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu daripada bahagian di adun dengan serbuk koko sehingga mesra.
4. Tuang kedua-dua adunan secara berselang seli kedalam loyang bersaiz 7 inci yang telah di lengser minyak dan beralas kertas. Bakar dengan suhu 180'c selama satu jam dan biarkan sejuk sebelum di potong.
Selamat Mencuba..
Sumber: Majalah rasa
Enak dijadikan sajian makan petang bersama keluarga tercinta..
Bahan-bahan:
250gm mentega - saya hanya gunakan majerin
210 gula kastor
5 biji telur
1 sudu makan ovalette (saya kurangkan kepada 1 1/2 sudu teh)
230gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu serbuk koko
80ml susu segar
Cara memasak:
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu. Kemudian masukkan ovellate dan telur sedikit demi sedikit di ikuti dengan esen vanila. Teruskan memukul.
2. Seterusnya masukkan tepung dan susu segar secara berselang seli. Pukul lagi sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu daripada bahagian di adun dengan serbuk koko sehingga mesra.
4. Tuang kedua-dua adunan secara berselang seli kedalam loyang bersaiz 7 inci yang telah di lengser minyak dan beralas kertas. Bakar dengan suhu 180'c selama satu jam dan biarkan sejuk sebelum di potong.
Selamat Mencuba..
0 comments :
Post a Comment